sve kategorije
EN

Uvođenje H₂O₂

Početna>Tehnologija i usluge>Uvođenje H₂O₂

Uvođenje H₂O₂

Vodikov peroksid je kemijski spoj formule H2O2. U svom čistom obliku, to je vrlo blijedoplava tekućina, malo viskoznija od vode. Koristi se kao oksidans, sredstvo za izbjeljivanje i antiseptik. Koncentrirani vodikov peroksid ili "peroksid visokog testa" je reaktivna vrsta kisika i koristi se kao pogonsko gorivo u raketnoj tehnici. Njegovom kemijom dominira OO veza.

Vodikov peroksid je najjednostavniji peroksid (spoj s jednostrukom vezom kisik-kisik). Polako se razgrađuje u prisutnosti svjetla. Vodikov peroksid se obično čuva sa stabilizatorom u slabo kiseloj otopini u boci tamne boje. Vodikov peroksid nalazi se u biološkim sustavima uključujući i ljudsko tijelo. Enzimi koji koriste ili razgrađuju vodikov peroksid klasificiraju se kao peroksidaze.

nedefiniran
nedefiniran

Čisti vodikov peroksid je bezbojna tekućina koja se miješa s vodom. Često se isporučuje kao 40% (w/w) otopina, ali se može dobiti i do oko 70% (w/w). Uglavnom se koristi kao izbjeljivač.

Primjena vodikovog peroksida

Svojstva vodikovog peroksida za izbjeljivanje koriste se u mnogim industrijama. Možda je njegova najpoznatija svakodnevna uporaba u zaštićenim proizvodima koji se koriste za pranje odjeće, na primjer u nekim oblicima VanishTM. Velike količine vodikovog peroksida koriste se za izradu natrijevog perborata i natrijevog perkarbonata, koji se koriste kao sredstva za izbjeljivanje u tekućim i krutim deterdžentima. Natrijev perborat, NaBO3.4H2O, dobiva se dodavanjem vodikovog peroksida u otopinu natrijevog metaborata i natrijevog hidroksida. Natrijev perkarbonat se priprema dodavanjem vodikovog peroksida u otopinu natrijevog karbonata.

Hidrogenacija antrokinona
Oksidacija antrakinola
Ekstrakcija otopine vodikovog peroksida
Pročišćavanje i koncentracija vodikovog peroksida

Glavne faze su:

Srodni slučajevi